Kärlbristningar | Ådernät

Ådernät är ofarliga, små blåvioletta kärl som kan uppstå i huden. Ådernät ger inga symtom men upplevs ofta som missprydande. Vanligast förekommer dessa i ansiktet och på benen hos framförallt kvinnor. Orsaken är oftast okänd, men hos 30-40% förekommer också åderbråck på samma ben. Ådernät går idag att behandla skonsamt och med bra resultat. Retikulära vener är gröna ådror som ligger direkt under huden. Dessa är ofarliga, men kan upplevas som kosmetiskt störande, framförallt om man har ljus hudtyp.

 

Behandling av ådernät

Det finns två olika metoder för behandling av ådernät:

  1. sklerosering genom injektioner av ett läkemedel
  2. laser.

Vilken teknik som passar bäst avgörs efter en läkarundersökning undersökningen hos en kärlkirurgi med kompetens på området.

Vid undersökningen skaffar sig läkaren en bild av cirkulationen i benet och gör ett kärlultraljud av djupareliggande kärl som innehåller klaffar. Hos cirka hälften av de som drabbas av ådernät, så föreligger även åderbråck. Skulle det visa sig att det också förekommer åderbråck eller försvagade klaffar som läcker blod åt fel håll, så bör man även behandla dessa för att uppnå ett optimalt estetiskt och funktionellt resultat med lång hållbarhet.

Sklerosering

Vid sklerosering används läkemedlet Aethoxysklerol. Aethoxysklerol finns i flera olika styrkor som anpassas efter ådernätets storlek och utbredning. En tunn nål förs in under kontroll med en IR- lampa och ådernätet spolas igenom. Läkemedlet irriterar kärlväggen som försluter sig vid kontakt med läkemedlet och skrumpnar bort inom 4 till 12 veckor. Den första veckan blir området lätt svullet och en rodnad bildas för att sedan gradvis börja blekna.

Laserbehandling

Vid laserbehandling används IPL-laser där man med hjälp av korta ljusimpulser behandlar blodkärlen med värme. Laser lämpar sig bäst på de minsta bristningarna i ansikte och på benen. Oftast är det nödvändigt med 2 till 3 behandlingar med 4-6 veckors mellanrum.

Fyra steg till ådernätfria ben

    1. Kontakta oss via telefon eller kontaktschemat på hemsidan.
    2. Boka tid för undersökning hos läkare med specialistkompetens inom kärlkirurgi.  Du får en individuell behandlingsplan utifrån undersökningsresultat och önskemål. Du får även en utförlig förklaring av vilken eller vilka behandlingstekniker som passar bäst för just ditt ben,  du kan ställa frågor och få se före-och efter bilder.
    3. Behandlingen upplevs av de allra flesta som mycket skonsam. Injektionerna utförs med mycket små och tunna nålar efter att huden desinficerats. Behandlingen tar 15-30 minuter.  Ta gärna med en stödstrumpa. Kort strumpa om behandlingen sker på underben och en lårstrumpa vid injektioner på lår. Denna ska användas i minimum en veckas tid. Du bör de första två veckorna undvika spabad och bastubad och att sola hudområdet. Använd även stark solskyddsfaktor 50+ de första månaderna för att undvika pigmentering. I övrigt finns det inga restriktioner, utan man kan leva som vanligt direkt efter behandlingen.

Resultat

Redan efter två till fyra veckor kan man se att ådernäten börjar blekna, men oftast får man räkna med 3 till 6 månader innan man ser det slutgiltiga resultatet.

Efter en behandling kan det förväntas att 50-80 % av ådernätet försvinner. Efter två behandlingar försvinner över 90 %.

Det rekommenderas att det går 4-6 veckor mellan varje behandling. Är det större områden som ska behandlas, så måste behandlingen ske vid flera tillfällen för att inte överskrida maxdosen av läkemedlet. Du får en individuell behandlingsplan av oss vid förundersökningen och ett fast pris.

Frågor och svar

Vad är ådernät (Teleangiektasier)?

Ådernät (Teleangiektasier) är små, tunna lila-violetta blodkärl som ligger ytligt i hudens övre lager. Vanligast är att ådernät uppstår på låren och benen, men ibland kan ådernät finnas i ansiktet, på bröstet eller på ryggen.

Vad orsakar ådernät (Teleangiektasier)?

Ådernät kan ha flera orsaker, inklusive ärftlighet, skada på blodkärlen, hormonförändringar, rosacea, solskador eller åldrande. Vissa medicinska tillstånd som levercirros och vaskulära malformationer kan också leda till teleangiektasier.

Hur behandlas ådernät (Teleangiektasier)?

Behandlingen av teleangiektasier kan variera beroende på utbredningen och lokalisation. Vanligaste behandlingsalternativen är sklerosering (injektioner av ett godkänt läkemedel) eller extern laser (intensivt pulserat ljus (IPL).

Är behandlingen av ådernät (teleangiektasier) smärtsam?

Generellt är behandlingen mycket skonsam. Smärtnivån kan dock variera från person till person och det beror på vilken typ av behandling som används. Vissa människor kan uppleva obehag eller en brännande känsla under laser- eller skleroterapibehandlingar, medan andra kanske inte känner någon smärta alls.

Kan ådernät (teleangiektasier) återkomma efter behandling?

Det är möjligt att ådernät (teleangiektasier( kan återkomma efter behandling, särskilt om den underliggande orsaken inte är adekvat behandlad. Vi rekommenderar därför en bedömning hos en kärlkirurg och att man genomför ett kärlultraljud vid behov. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar. Efter en behandling försvinner i genomsnitt 50-80 % av ådernäten som behandlas. Ofta behövs två- till tre behandlingar för ett optimalt estetiskt resultat.

Finns det några sätt att förebygga teleangiektasier?

nej

Är ådernät (teleangiektasier) farliga?

Ådernät (teleangiektasier) är vanligtvis inte farliga och utgör sällan någon hälsorisk. De kan dock vara oönskade ur kosmetisk synvinkel och kan ibland vara ett tecken på ett underliggande medicinskt tillstånd, oftast åderbråcksjukdom och venös insufficiens, där blodets återförde ur benet är reducerat på grund av trasiga klaffar i benet större venstammar.

Hur lång tid tar det att se resultat efter behandling av ådernät (teleangiektasier)?

Resultaten av behandling av teleangiektasier kan variera från person till person och beror på typen av behandling som används. Vissa personer kan se resultat redan efter 2 till 4 veckor efter behandlingen, medan det hos andra kan ta 3-6 månader. Hos majoriteten kan det behövas flera behandlingar för att uppnå önskat resultat. Det är viktigt att vara realistisk med sina förväntningar. Optimal tid att utföra behandling är i perioden september till april, dvs höst, vinter och vår.

Förhållningsregler efter behandling av ådernät (teleangiektasier)

Det rekommenderas att använda stödstrumpor i 1 vecka som täcker behandlade hudområden på benen. Man bör undvika att sola benen, bada sparad eller att bada bastu den första månaden.

Möjliga biverkningar och komplikationer

Generellt är det mycket ovanligt med biverkningar eller komplikationer. Ett fåtal kan utveckla hyperpigmentering i det behandlade området. Man ser då en brunaktig missfärgning i huden där ådernätet suttit. Om injektioner sätts på fel plats (utanför kärlet) är risken stor att man kan utveckla blåsor eller i värsta fall få ett öppet sår.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa frågor och svar endast är till generell information och inte ersätter råd och undersökning av en läkare eller annan kvalificerad sjukvårdspersonal.