Hudförändringar

Många hudförändringar är godartade, men en del kan vara hudcancer eller förstadier till hudcancer.

Hudförändringar kan yttra sig på flera olika sätt. De flesta är pigmenterade, dvs brun-svarta för att de innehåller pigment, det färgämne som gör huden brun när den utsätts för sol.

Man skiljer primärt på godartade (benigna) och elakartade hudförändringar (maligna)

Du bör söka vård och få en bedömning om någon eller flera av följande förändringar har uppstått:

  • Du har ett födelsemärke med ojämn färg eller form.
  • Du har en fläck, knuta, knöl eller utväxt i huden som är ny eller som har börjat växa.
  • Du har ett sår som inte läker inom tre veckor, eller som kommer tillbaka flera gånger på samma ställe.

Du kan också ta direkt kontakt med oss om du har svårt att själv undersöka huden.

  • Detta gäller framför allt dig som har:
  • nedsatt syn
  • nedsatt rörelseförmåga
  • stort antal hudförändringar

Förberedelse inför operation:

Duscha kvällen innan eller på morgonen samma dag som operationen. Har du hår i området, så kan du senast 3 dagar före, själv klippa/ raka bort detta i direkt anslutning till hudförändringen. Var mycket försiktig, så att det inte uppstår ett sår i huden.

Operation

  • Utförs liggande i lokalbedövning. Flera hudförändringar kan tas bort samtidigt. Vid misstanke om hudcancer eller ett förstadium, så skickas hudförändringen till mikroskopisk undersökning och analys på sjukhuset.
  • Hudförändringen tas i de flesta fall bort genom ett ovalt snitt i huden runt hudförändringen. Underhuden och huden sys med stygn, som tas bort efter 7 till 14 dagar beroende på vart de sitter på kroppen.

Efter operation

Du kan i normalfallet återgå till arbetet direkt efter operationen. Receptfria smärtstillande vid behov.

Frågor och svar

Vad är en hudförändring?

En hudförändring är en förändring i hudens utseende, färg eller textur. Det kan vara något som ett utslag, en fläck, en knöl, ett födelsemärke eller ett sår.

Är alla hudförändringar farliga?

Nej, de flesta hudförändringar är ofarliga och kan bero på naturliga åldrande, solskador eller mindre hudirritationer. Men det är viktigt att vara uppmärksam på förändringar som är ovanliga eller som orsakar obehag, eftersom de kan vara tecken på allvarligare hudtillstånd.

Vad kan orsaka hudförändringar?

Det finns många faktorer som kan orsaka hudförändringar, inklusive åldrande, solskador, hormonella förändringar, genetik, infektioner, allergiska reaktioner, eksem eller andra hudsjukdomar.

När ska jag söka läkarvård för en hudförändring?

Du bör besöka en läkare om du märker något av följande: snabb tillväxt av ett födelsemärke, förändring i form, färg eller storlek av ett födelsemärke, en knöl eller svullnad som inte försvinner, ett sår som inte läker, en fläck som blöder eller kliar, eller om du upplever smärta eller obehag i samband med en hudförändring.

Vilka typer av hudförändringar kan vara tecken på hudcancer?

Hudcancer kan visa sig som förändringar i födelsemärken eller liknande hudområden. Tecken på hudcancer inkluderar asymmetri i formen, ojämn eller suddig kant, ovanlig färg eller flera färger, storlek större än 6 millimeter, förändring i utseendet över tid och klåda eller smärta.

Hur diagnostiseras och behandlas hudförändringar?

Diagnos av hudförändringar görs vanligtvis genom en visuell undersökning av en hudläkare. Beroende på typen av förändring kan det också behövas en biopsi för att analysera en bit av huden för att kontrollera malignitet. Behandlingen av en hudförändring beror på dess orsak och kan inkludera borttagning med kirurgiska metoder, laserterapi, medicinering eller andra behandlingsalternativ.

Hur kan jag förebygga hudförändringar?

Du kan förebygga vissa hudförändringar genom att skydda dig från solens skadliga strålar genom att använda solskyddsmedel, bära skyddande kläder och undvika direkt exponering under de mest intensiva soltimmarna. Att undvika dåliga hudvanor som rökning och överdriven dricka kan också bidra till att minska risken för vissa hudförändringar. Det är också viktigt att regelbundet undersöka din hud och snabbt söka vård om du märker några förändringar.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa frågor och svar endast är till generell information och inte ersätter råd och undersökning av en läkare eller annan kvalificerad sjukvårdspersonal.