Nageltrång

Detta bör du känna till om nageltrång:

Nageltrång är en smärtsam åkomma där nagelkanten tränger in i huden på sidan av nageln. Det uppstår vanligtvis på stortån och kan orsakas av felklippta naglar, trånga skor sk eller skador på tån. Symptom inkluderar rodnad, svullnad, smärta och ibland varbildning. Nageltrång kan behandlas genom att blötlägga tån i varmt vatten, använd antibiotikasalva och bära löst sittande skor. I allvarliga fall eller vid återkommande nageltrång, kan en operation behövas för att ta bort eller korrigera den nagelkant som orsakar problemet. Det rekommenderas att söka medicinsk hjälp om symtomen inte förbättras eller blir värre eller är återkommande.

När man inte når en långsiktig läkning genom konservativa åtgärder, och får upprepade nageltrång, så åtgärdas nageltrånget genom en liten operation. Du behöver ingen remiss för bedömning eller operation på vår mottagning.

Operation

  • Utförs i lokalbedövning där hela tån bedövas eller i lätt narkos.
  • Den yttersta delen av nageln tas bort och nagelanlägget förstörs, så att en smalare nagel växer ut. Operationen förebygger framtida nageltrång. Huden sys med stygn som skall tas bort efter 10-14 dagar.
  • Du behöver vila ca 15-30 minuter efter operationen. Ett tryckförband skall sitta över tån i ett par dagars tid. Ta med rymliga skor.

Efter operationen:

  • Lokal ömhet och smärta förekommer de första dagarna. Receptfria smärtstillande rekommenderas.
  • Undvik sport och trånga skor de första 2-4 veckorna som styrs av smärtor och typ av aktivitet.

Frågor och svar

Vad är nageltrång?

Nageltrång är en smärtsam tillstånd där nageln växer in i huden på tån eller fingret, vilket kan orsaka rodnad, svullnad och ibland även infektion.

Vad orsakar nageltrång?

Nageltrång kan ha flera orsaker, inklusive felaktig klippning av naglar, trånga skor, skador på nageln eller genetisk predisposition.

Hur kan jag behandla nageltrång hemma?

Hembehandling för nageltrång kan innefatta att blötlägga foten eller handen i varmt vatten, använda antibiotika salva, undvika tighta skor och klippa nageln korrekt.

När ska jag söka medicinsk hjälp för nageltrång?

Du bör söka medicinsk hjälp om nageltrångsymptomen inte förbättras med hembehandling, infektion utvecklas, smärtan blir allt mer intensiv eller om du är diabetiker eller har dåligt blodflöde i benen.

Hur behandlar läkare nageltrång?

En läkare kan behandla nageltrång genom att klippa eller avlägsna en del av den nagel som växer in i huden. Ibland kan en del av nageln permanent avlägsnas för att förhindra återkommande nageltrång.

Finns det några sätt att förebygga nageltrång?

För att förebygga nageltrång är det viktigt att klippa naglarna rakt över och inte för kort, undvika tighta skor, hålla fötterna rena och torra samt att undvika att skada nageln.

Kan jag träna eller gå på jobbet med nageltrång?

Det beror på svårighetsgraden av nageltrång. Om smärtan är lindrig kan du fortsätta med dina vardagliga aktiviteter, men om smärtan är påtaglig kan det vara bäst att vila foten och undvika belastande aktiviteter som kan förvärra tillståndet.

Kan jag få nageltrång på händerna?

Ja, nageltrång kan också förekomma på händerna, speciellt om naglarna klipps för kort eller om det finns skador på nageln som till exempel från nagelbitning.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa frågor och svar endast är till generell information och inte ersätter råd och undersökning av en läkare eller annan kvalificerad sjukvårdspersonal.